Den moderne romantiker

ny musik til klassiske romantiske Lied-tekster

Projektet Den Moderne Romantiker er opstået som en idé hos de to sangere Liv Oddveig Midtmageli (sopran) og Morten Grove Frandsen (kontratenor).


Sammen med pianisten Sofia Wilkman har de udvalgt ni store, ikoniske Lieder fra det klassiske 1800-tals repertoire. Teksterne til disse ni Lieder har de bedt ni forskellige komponister fra Skandinavien om at sætte ny musik til.


De beskriver selv projektet med disse ord:"Vi vil sætte fokus på lied som kunstform og nyfortolke i forvejen tonesatte lieder.


Ideen udspringer fra en fælles interesse og kærlighed for liedkunsten og klassisk samtidsmusik. Vi vil undersøge, hvordan det nulevende moderne menneske tolker de digte, som de romantiske komponister var så inspireret af. Har den drastiske udvikling i vores samfund ændret vores tolkning af poesien?


Da vi kommer fra hvert vores nordiske land, falder det os naturligt at det må være et nordisk projekt. Projektet består derfor af ni nordiske komponisters nyfortolkning af ni i forvejen eksisterende lieder. De vil tage udgangspunkt i den skrevne poesi, og altså ikke i de klassiske komponisters musikalske fortolkning.


Vi afholder koncerter i nærheden af hver komponists hjemstavn. Ved de ni koncerter fremfører vi både de gamle og de nye fortolkninger. Derudover håber vi på at rejse midler til at indspille en CD af det færdige resultat.


Ved at tonesætte digtene på  ny, ønsker vi at give publikum/lytterne en oplevelses af aktualiteten af de følelser, der ligger i poesien. Liedkunsten har som format det unikke, at fortællingen starter og slutter inden for få  minutter.

Vi ønsker at holde liv i liedtraditionen og gøre den endnu mere vedkommende for vores samtid."

De ni tekster, der indgår i projektet er:


Ukendt digter: Wo die schönen Trompeten blasen

Sven-David Sandström (SE)/Gustav Mahler


Wilhelm Kienzl: Urlicht

Bodvar Moe (NO)/Gustav Mahler


Friedrich Rückert: Ich bin der Welt abhanden gekommen

John Frandsen (DK)/Gustav Mahler


Matthäus von Collin: Der Zwerg

Joakim Holbek (DK)/Franz Schubert


Johann Baptist Mayrhofer: Nachtstück

Britta Byström (SE)/Franz Schubert


Johann W. von Goethe: Gretchen am Spinnrade

Knut Vaage (NO)/Franz Schubert


John Henry Mackay: Morgen

Magnar Åm (NO)/Richard Strauss


Heinrich Hart: Cäecilie

Carl Unander-Scharin (SE)/Richard Strauss


Hermann von Gilm: Allerseelen

Svend Hvidtfelt Nielsen (DK)/Richard Strauss


John Frandsen: Ich bin der Welt abhanden gekommen

Morten Grove Frandsen, kontratenor

Sofia Wilkman, klaver

Koncertoptagelse