Oktober 2018




Er lige kommet hjem efter en skøn koncertoplevelse i går med det fremragende KOTTOS Ensemble. Fire virtuose musikere i den mest usædvanlige instrumentkonstellation, man næsten kan forestille sig: blokfløjte, accordion, cello og bouzouki. De lancerer sig selv som et band, der spiller "folkemusik fra et land, der aldrig har eksisteret". Men det er kun den halve sandhed - de spiller ganske vist med en medrvende spilleglæde og en sound, der kan give mindelser om både nordisk og græsk folklore. Men de kaster sig også frygtløst ud i radikale eksperimenter med både form og udtryk.


Jeg havde det kolossale privilegium at arbejde sammen med dem som operakapel i min lille kammeropera Martyriet om digterpræsten Kaj Munk og hans skæbne. Operaen havde urpremiere i januar 2017 på Den Kgl. Operas Takelloft.


Om kort tid har forestillingen repremiere og skal rundt på en mindre turné forskellige steder i Danmark. Se datoer og venues i kalenderoversigten til venstre.


Som oplæg til turneen har KOTTOS folkene sammensat en instrumental suite over musik fra operaen. Denne suite gav de en vital uropførelse af i aftes på det lille spillested Metronomen på Frederiksberg. En sprudlende og swingende version og med store og dramatiske udtryksmæssige kontraster - vidunderligt forløst!


Suiten var programsat sammen med bl.a. et par ny musik-klassiskere af hollænderen Andriessen og et par græsk inspirerede virtuoserier skrevet af bandets egen græske bouzoukispiller Christos Farmakis. Brillant - og lige til at blive i strålende humør af.


Benyt endelig lejligheden til at opleve dem i Martyriet, når operaen snart kommer forbi et sted i nærheden af dig!

I forestillingen medvirker min søn, kontratenoren Morten Grove Frandsen i den bærende rolle som Kaj Munk. Hans kone Lise synges af mezzoen Liv Oddveig Midtmageli. Det hele er iscenesat af Tine Topsøe, og Cumulus Teatret står for produktionen.


***


På mit skrivebord ligger i øjeblikket de indledende skitser til et nyt værk til Athelas Ensemblet. De har bestilt en cyklus af sange for kontratenor og sinfonietta til tekster af Søren Ulrik Thomsen.


Efter aftale med forfatteren har jeg udvalgt syv af digtene fra hans seneste samling "Rystet Spejl". De udgør en slags storby-requiem. Det er tekster der balancerer subtilt mellem tyngde og lethed, lys og mørke. De er alle båret af en længsel og et savn rettet mod en elsket kvinde, der er gået bort:


     Selvom du stadig er smuk

     er det alligevel på en anden måde

     end dengang vi dansede i regnen

     og det skrøbelige kun var en del

     af din skønhed

     der sad som en syl i mit øje.


Sangene skal indgå i et koncertprogram næste forår, der har 'byen' som sit tema. Det bliver endnu engang Morten, der er solist.


Efter denne opgave venter en stor ny produktion til Aarhus Sommeropera - i samarbejde med Copenhagen Chamber Performance. Det er en to-akters kammeropera over Marie Grubbes liv, baseret på forfatteren Lone Hørslevs roman "Dyrets År". En fortælling, båret af høj sproglig energi og sanselighed, om den helt unge Maries erotiske vækkelse - midt i en tid domineret af stærke forestillinger om en umiddelbart forestående dommedag.


Det er Lone Hørslev selv, der skriver librettoen i samarbejde med forestillingens garvede instruktør, Madeleine Juul Rønn. Så projektet er i de bedste hænder. Som altid på Sommeroperaen er det Randers Kammerensemble og dirigenten David Riddell, der har det musikalske ansvar. Det plejer også at være godt!


Mere om dette projekt følger.


Lad mig slutte denne statusopdatering med at gøre opmærksom på Adam Stadnicki og Galya Kolarovas nye cd "La Prémière", hvor de bl.a. spiller min cellosonate Kaleidoscope. Det gør de fremragende - og det synes også anmelderen David Billinge fra webmagasinet Music Web International. Læs her.


John Frandsen