November 2018




De sene oktoberdage bød på en kort, men intens turné med min lille kammeropera MARTYRIET, som er baseret på digterpræsten Kaj Munks skæbne. Operaen havde urpremiere januar 2017 på Takkelloftet på Den Kgl.Opera. Den er blevet til i regi af det lille Cumulus Teater, og det var et stort ønske allerede i den indledende fase, at forestillingen også skulle rundt i landet.


Den blev opført fem gange: i Roskilde, i Værløse og i Ribe Domkirke (hvor turneen sluttede 2. november). Men allerstørst indtryk gjorde det at opleve den i Vedersø Kirke - Kaj Munks egen sognekirke.


Her i det smukke gamle middelalderrum var der ikke plads til forestillingens scenografi, så den måtte gennemføres mere som et kirkeligt mysteriespil. Og med de gamle vægge som eneste kulisse.


Det fungerede faktisk overraskende godt. Og det var dybt bevægende at se Morten i rolen som Kaj Munk bestige Munks gamle prædikestol for at synge nogle af de mere forkyndende afsnit derfra.


Det gjorde tydeligvis også stort indtryk på publikum. Kirken var stuvende fuld, og der var koncentreret tavshed fra start til slut. Og stående bifald bagefter - dét oplever man ikke hver dag på den jyske vestkyst!


Men både sangere og de stærke musikere fra KOTTOS Ensemble leverede også en helt enestående fokuseret og brændende præstation. Det blev virkelig en uforglemmelig aften.


Nu er Martyriet lagt til side, i hvert fald for en tid. Der er ikke konkrete planer om flere opførelser. Men forhåbentlig bliver der lejlighed til at tage den op igen på et senere tidspunkt. Der ligger en god videooptagelse fra januar 2017 på Takkelloftet - den kan ses her.


***


På mit skrivebord ligger i øjeblikket de indledende skitser til et nyt værk til Athelas Ensemblet. De har bestilt en cyklus af sange for kontratenor og sinfonietta til tekster af Søren Ulrik Thomsen.


Efter aftale med forfatteren har jeg udvalgt syv af digtene fra hans seneste samling "Rystet Spejl". De udgør en slags storby-requiem. Det er tekster der balancerer subtilt mellem tyngde og lethed, lys og mørke. De er alle båret af en længsel og et savn rettet mod en elsket kvinde, der er gået bort:


     Selvom du stadig er smuk

     er det alligevel på en anden måde

     end dengang vi dansede i regnen

     og det skrøbelige kun var en del

     af din skønhed

     der sad som en syl i mit øje.


Sangene skal indgå i et koncertprogram næste forår, der har 'byen' som sit tema. Det bliver endnu engang Morten, der er solist.


Efter denne opgave venter en stor ny produktion til Aarhus Sommeropera - i samarbejde med Copenhagen Chamber Performance. Det er en to-akters kammeropera over Marie Grubbes liv, baseret på forfatteren Lone Hørslevs roman "Dyrets År". En fortælling, båret af høj sproglig energi og sanselighed, om den helt unge Maries erotiske vækkelse - midt i en tid domineret af stærke forestillinger om en umiddelbart forestående dommedag.


Det er Lone Hørslev selv, der skriver librettoen i samarbejde med forestillingens garvede instruktør, Madeleine Juul Rønn. Så projektet er i de bedste hænder. Som altid på Sommeroperaen er det Randers Kammerensemble og dirigenten David Riddell, der har det musikalske ansvar. Det plejer også at være godt!


Mere om dette projekt følger.


Lad mig slutte denne statusopdatering med at gøre opmærksom på Adam Stadnicki og Galya Kolarovas nye cd "La Prémière", hvor de bl.a. spiller min cellosonate Kaleidoscope. Det gør de fremragende - og det synes også anmelderen David Billinge fra webmagasinet Music Web International. Læs her.


Og lad mig også benytte lejligheden til at gøre opmærksom på en herlig begivenhed i Mantziussalen i Birkerød,3. marts 2019. Her uropfører den utrættelige pianist og ildsjæl Christina Bjørkøe en række nye klaveretuder af ti forskellige komponister. Alle etuderne er små dyreportrætter - hele samlingen bliver således en slags "dyrenes karneval". Jeg har fået lov at deltage med en lille dansende flodhest: Hippopotamus.


John Frandsen