April 2017


Forår. Nybrud. Livskraft. Vi er på vej ind i årets skønneste periode. Dagene bliver længere, solen varmer mere og mere, alting pibler op af jorden.


Her på matriklen nærmer vi os afslutningen på et mere end syv måneder langt ombygnings- og renoveringsprojekt, der skal omdanne vores lille lavloftede Kålundshus til en skøn, opdateret bolig. Det har været en daglig fornøjelse at se, hvordan arbejdet er skredet frem. Kompetente og samvittighedsfulde håndværkere har løftet en utroligt spændende opgave: at forny i behørig respekt for værdien af den gamle boligs form og udtryk.


Godt håndværk er virkelig en inspirationskilde! Den naturlige autoritet og selvbevidsthed, der kendetegner en dygtig tømrer, murer, snedker - det kan man godt lære noget af. Og de håndværksmæssige kvaliteter er for mig også til stadighed et vigtigt parameter i den musikalske skabelsesproces.


Midt i al byggeroderiet har jeg haft en række større og mindre projekter, der skulle findes ro og plads til. Og det har bestemt været lidt af en udfordring ind imellem...


Efter premieren på Takkelloftet i januar på den lille énakter Martyriet lå der en række værkbestillinger og ventede. I februar uropførte pianisten Christina Bjørkøe min klaverfantasi Poseidon, som er et af værkerne i min Olympiske Suite. Og i marts uropførte cellisten Adam Stadnicki og pianisten Galya Kolarove min cellosonate Kaleidoscope, som bygger på musikalsk materiale fra kammeroperaen Et Dukkehjem (som begge de to musikere medvirkede i). Værket kan genhøres i juli i Sæby Kirke som del af årets Vendsyssel Festival.


Herefter var der frist for aflevering af et bestillingsværk til "Syng Sydfyn", som afholder en nordisk konkurrence for kordirigenter i juni 2017. Jeg blev bedt om at komponere den bundne opgave til finalen: et a cappella korværk til latinske tekster til uropførelse af DR VokalEnsemblet, men gerne udformet i et tonesprog og en sværhedsgrad, der gør det tilgængeligt også for andre kor. Det blev til Odi et amo til tekster af den antikke romerske digter Catullus. Saftige og sanselige kærlighedsdigte fra Cæsar-tiden. Allerede de gamle romere kendte til roderi med drifterne og lysterne.


Og nu har jeg netop afsluttet arbejdet med en kantate til fejringen af reformationsjubilæet. Det er Budolfi Kirke, Aalborg Domkirke, der har bestilt kantaten til uropførelse i september 2017. Værket har form som en klassisk kirkekantate - solistiske satser veksler med afsnit for kor og (kammer)orkester. Teksterne er alle skrevet af Luther selv; nogle afsnit er baseret på bønner, andre på enkeltvers af kendte Luther-salmer. Kantatens titel Herre! giv mig frimodighed er kendetegnende for Luthers tilgang til Vorherre. Kristendom handler for ham i høj grad om livsmod og tilstedeværelse.


Herefter venter et bidrag til Mortens og Livs store nordiske Lied-projekt "Den moderne romantiker", hvor komponister fra Norge, Sverige og Danmark genkomponerer nogle af den romantiske Liedtraditions allermest ikoniske tekster. Og siden en solo for marimba til en af Gert Mortensens unge kinesiske studerende på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.


Men allerførst skal der flyttes ind. Kålundshuset skal genindtages! Dét bliver en FEST....


John Frandsen