Tugt og Utugt i Mellemtiden (1998-2004)

libretto:

Kasper Holten

Lars Ole Bonde

Niels Pihl

og komponisten


baseret på roman af

Svend Åge Madsen

Operatrilogi

1. del: Skabt af fravær og intet

2. del: En fremmed i sin egen krop

3. del: Den sidste sten

Lars Møller (Uwe), Ingrid Aareskjold (Thomasine),

Jesper Mikkelsen (Ard) og Pia Schnack (Lilaiomai)

i en scene fra første akt af trilogiens 3. del: "Den sidste sten"

"Det er da noget af det tåbeligste, jeg nogensinde har hørt. Den bog må være den mest uegnede overhovedet til en opera!"

Så optimistisk lød forfatteren Svend Åge Madsen, da han første gang hørte om det ambitiøse projekt at skrive en operatrilogi over hans mammutværk "Tugt og utugt i mellemtiden", hvor det ikke blot vrimler med personer; de snupper også hinandens identitet på rejse gennem alskens miljøer i Århus og omegn.


Men planen blev ikke desto mindre til virkelighed: i 1998 havde Århus Sommeropera urpremiere på 1. del af trilogien. 2. del fulgte i 2000, og trilogien blev fuldendt i 2004 med den 3. og sidste del - og en samlet marathonopførelse af alle tre operaer: i alt ca. 7 timers musik.


Lyt og læs her på siden om projektet:

Handlingsreferat

En operatrilogi bliver til

Frandsen og Madsen om opera

Medvirkende ved 2004-opførelsen

Anmeldelser af den samlede opføresle i 2004

Ikke udgivet unpublished

please contact the composer for score and performance material

Allerede 1. del blev i 1998 overordentlig vel modtaget af publikum (fulde huse!) og presse:


Brillant start på Danmarks første operatrilogi (...) Her i sin tredje opera er Frandsen blevet voksen som musikdramatiker med udtryksfuld melodisk smidighed og en scenisk virkningsfuld klarhed i form og atmosfæretegning, fantasifuldt underbygget af en fængslende ny klanglighed

Jan Jacoby, Politiken


Det er lykkedes John Frandsen at skabe et partitur, der helt i Madsens ånd vender og drejer fortællingen, låner fra andre stilarter og leger med de følelser, som teksten umiddelbart afføder. (...) John Frandsen bygger lige som Svend Åge Madsen sin musik op som et kinesisk æskesystem, hvor tingene hænger sammen, blandes og pakkes ind, så man hele tiden overrumples.

Steen Chr. Steensen, Berlingske Tidende

Den samlede opførelse i 2004 blev Reumert-nomineret,

og John Frandsens partitur blev præmieret af Statens Kunstfond

med følgende motivation:


Opføres de tre operaer i Trilogien ”Tugt og utugt i mellemtiden” skrevet over Svend Åge Madsens roman af samme navn umiddelbart efter hinanden danner de tilsammen et omkring syv timer langt operaforløb. Og det er vel at mærke syv timer, der flyver af sted!

For skønt operaerne er komponeret over seks år, fra 1998-2004 fremstår den samlede trilogi nemlig som et imponerende helstøbt værk, der – næsten som en symfoni i tre gigantiske satser - bevæger sig fra en udadvendt første del gennem en mere indadvendt anden del for til sidst at eksplodere i en sprudlende tredjedel, der musikalsk og dramatisk formår ikke bare at balancere men ligefrem overtrumfer de to første dele. Her samles såvel første dels direkte appellerende udadvendte gesti som anden dels inderlige udtryksfulde passager.

Hele forløbet er formuleret i et direkte kommunikerende tonesprog, der uden på noget tidspunkt at lefle for publikum hele tiden er umiddelbart appellerende. "Tugt og utugt i mellemtiden" er herved et fornemt eksempel på, at det er muligt for en ny musik at kommunikere bredt uden at gå på kunstnerisk kompromis.

Klip fra anmeldelserne i 2004:


Aarhus Sommeropera har færdiggjort sit imponerende projekt med John Frandsens "Tugt og Utugt I Mellemtiden" efter Svend Åge Madsens Århus-roman. Det er blevet en forfriskende, underholdende og udbytterig forestilling på over 12 timer. En triumf.

John Christiansen, Morgenavisen Jyllands-Posten

Man forstår den glæde af lettelse hele Aarhus Sommeroperas kompagnie - spillere som officials - udstrålede, da bifaldet stormede gennem det gamle teater. Stigende i intensitet for hver spillerunde, kulminerende efter trejde. Års indsats i den særlige musikteatersport, som går under betegnelsen "opera-maraton", kronedes nu med succes: Medaljerne var hjemme. (...) Det er både interessant, rørende grotesk, alvorsfyldt og varmende. (...)

Aarhus Sommeropera har - mod alle odds - gennemført et operaprojekt af omfang og galskab langt større end man skulle tro muligt.

Ole Strårup, Århus Siftstidende


Dirigent David Riddell og hans musikere spiller formidabelt. Klart og forførende. I alt syv en halv times musikdrama er det endt med , hvis man regner en pause i hver forestilling med. (...) Alene det, at tredje del med sine tre timers spilletid ikke føltes en bid for lang, siger meget om projektets succes.

Thomas Michelsen, Politiken