Skt. Annæ Messe (2014)

Messe for ligestemmigt kor, sopran og bas solo, rørklokker og orgel


Bestilt af Skt. Annæ Pigekor til uropførelse 22. maj 2014


Jeg har i mange år været optaget af den kirkelige liturgi som en slags stiliseret teater. Ritualet som drama.


Det var f.eks. en af de bærende idéer bag mit hidtil største liturgiske værk, Requiem, som blev uropført i DR Koncerthuset i april 2013.


I Skt. Annæ Messen forfølger jeg den samme intention. Messen er sat sammen af de klassiske latinske og græske messeled (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei) - og ind imellem dem har jeg placeret forskellige tekster, der samler sig om temaet Kærlighed.


Teksterne er dels hentet fra Bibelen (bl.a. det store, vidunderlige kærlighedsdigt fra Gl. Testamente, Højsangen), og dels er det bønner og salmetekster af så forskellige forfattere som Kierkegaard, Brorson, Grundtvig og Simon Grotrian.


Messen er tænkt til at tage rummet i besiddelse. Der er processioner, der er klokkeklang, der er fjernkor. Den rumlige iscenesættelse er en del af værkets dramaturgiske udtryk.


Men værket kan også opføres som ‘ren musik’. Og faktisk er de fem klassiske messesatser komponeret på en måde, så de kan opføres for sig selv, som en helt ‘almindelig’ messe.


Til højre kan du hente hele teksten til messen samt partitureksempler til tre af satserne: introitus, Kyrie og sopransoloen “Sarons Rose”. Det fulde partitur kan rekvireres ved henvendelse til mig.


John Frandsen


Download:

Tekst Lyrics

Partitureksempler Score samples

     Introitus

     Kyrie

     Sarons Rose


Fuldt partitur Full score:

jf@johnfrandsen.eu

Please contact the composer