Juleroser og Engleskyer (2013)

Seks decembersalmer til tekster af Simon Grotrian

for ligestemmigt kor og harpe


“Det er intet mindre end et mesterværk, som John Frandsen og Simon Grotrian har skabt...

... en sjælden helstøbt komposition, der besidder elementerne til at blive en moderne klassiker.”

Kurt H. Jørgensen

Herning Folkeblad

“Dén med guldcigaren”...


Sådan blev værket døbt af sangerne i MidtVest Pigekor, der uropførte denne cyklus af Grotrian-salmer ved en koncert i Herning 2. december 2013.


Og der er faktisk en guldcigar på færde i værket. For teksterne er skrevet af en forfatter, der kan mere end sit fadervor, når det handler om at formulere sig om liv og tro i nutidige salmetekster.


Manden bag guldcigaren og mange andre ordbilleder, der med sikkerhed aldrig tidligere har figureret i en salmetekst, er digteren Simon Grotrian.


I Grotrians tekster finder jeg de litterære kvaliteter og den gådefuldhed og poesi, som jeg har efterlyst i moderne salmedigtning ved flere lejligheder, bl.a. i mit essay

Kunst - et sprog om det ubegribelige. Netop fornemmelsen for livets og troens store paradokser er det, der løfter Grotrians salmedigtning et helt andet sted hen end mange af de hverdagsfornuftige salmetekster, vi har set siden først i 70’erne. En sproglig spændvidde fra surrealisme til noget, der kan minde om en opdateret Brorson eller Kingo - nu med guldcigar.


Med Juleroser og Engleskyer har endnu et udvalg af Grotrians salmer fået egne melodier. Teksterne er udvalgt fra forskellige salmesamlinger, udgivet i perioden 2006-2013.


Værket er skrevet for ligestemmigt kor og harpe - akkurat samme besætning som Brittens A Ceremony of Carols. Det er ikke tilfældigt; Grotrian-cyklussen er på mange måder tænkt som en hilsen til netop dette værk.


John Frandsen

Lad os bære hjertet frem

Når klokken slår ni

Jeg viger i min sjæl

Kære Gud, kære Gud

Halleluja!

Vi planter en skov af lærketroDownload:

Sangteksterne Lyrics

Partitureksempel Score sample (Halleluja!)


Fuldt partitur Full score:

jf@johnfrandsen.eu Please contact the composer