Rummet, hvor jeg engang boede (1990)

for baryton og klaver

Skyggespil (2009) - text: Henrik Nordbrandt

for baryton, fløjte, klarinet, guitar, accordeon og cello  barytone, flute, clarinet, guitar, accordion & cello

Cyklus af fire sange, oprindeligt skrevet for baryton og klaver,

bestilt af Det Danske Sangselskab og uropført i dette regi i 1990 under titlen Rummet, hvor jeg engang boede.

Denne version er indspillet på cd'en Songs (Dacapo 2016)


Omarbejdet og instrumenteret for kammerensemble under den nye titel Skyggespil til opførelse i Østerbro Kammermusikforening ved et koncertportræt af digteren Henrik Nordbrandt, februar 2009.

Fra min barndom husker jeg mangen en søndag  eftermiddag på familiebesøg hos min Farmor og Farfar. På sådanne dage, hvor regnens trommen mod vinduet blandede sig med det gamle bornholmerurs tikken, og hvor de voksen talte sammen om ting, man ikke forstod, og folk, man ikke kendte, da sad jeg ofte og bladede på må og få i uendelige stakke af gamle, gulnede ugeblade.

Sådan stødte jeg på fixérbillederne - den slags tegninger, som tilsyneladende viser en enkel og entydig situation, men hvor mennesker, dyr eller ting viser sig at være indbygget i tegningen på en måde, så de ikke umiddelbart lader sig afsløre.

Jeg var dybt fascineret af disse optiske gåder, og jeg kunne tilbringe timer med at vende og dreje sådan en tegning for at finde ud af, hvad den skjulte.


Disse fire sange er i grunden fire sådanne fixérbilleder. Også de fremstiller noget tilsyneladende velkendt, til tider ligefrem noget trygt. I hvert fald knytter de an til en verden, vi kan gribe og begribe - og dermed jo også lægge en distance til.

Men under overfladen er udefinerede kræfter på spil. Ånder, mareridtssyner, forfald... Situationernes umiddelbare velkendthed og fortrolighed undermineres, sløres, dementeres. Billederne får karakter af 'dejà vu'. Og pludselig rykker digtet os truende nær...

John Frandsen

Rummet, hvor jeg engang boede

Partitur score


Skyggespil

Partitur score

Tornerose

Sådan en

De dødes vejskilt

Et lerhoved

Stemmer parts

kontakt komponisten

Hvor er Elverkongen?

De dødes vejskilt

Aleksander Nohr, baryton

Sofia Wilkman, klaver

fra cd'en Frandsen Songs